Publicat de: eu | 22.01.11

Retete de preparare remedii naturale

Indiferent de plantele folosite, de obicei retetele de preparare pot fi aceleasi, folosind acelasi principiu.

Eu mi-am preparat  cateva remedii din plante diferite, folosind aceleasi retete pentru fiecare, iar efectele au fost foarte multumitoare. Unele mi le-am notat la vremea respectiva – pe masura ce imi gasesc notitele, le voi scrie si aici.


1) Pulberea din plante:

– plantele culese si uscate se macina cu aparatul de macinat cafea

– se pastreaza fie in pungi din hartie, fie in borcane cu capac, bine inchise, in incaperi intunecate si racoroase

Uz Intern:

  • se iau 2-4 lingurite/zi pe stomacul gol (inainte de servirea meselor/gustarilor)

2) Tinctura din plante:

– intr-un borcan de sticla (NU plastic) cu capac (inchidere ermetica) se pune o jumatate litru alcool rafinat de 50-70 grade, in functie de intensitatea dorita

– se adauga planta inca verde si maruntita, echivalent a 10 lingurite (sau planta uscata si maruntita)

– daca se foloseste tinctura din plante combinate (mai multe plante medicinale folosite in aceeasi tinctura), se vor pastra proportiile plantelor astfel incat sa se incadreze in cele 10 lingurite (ex. 2 lingurite dintr-o planta, inca 2 lingurite din alta planta, pana se ajunge la 10 lingurite)

– se pastreaza la macerat timp de 2 – 3 saptamani, in locuri calduroase, insorite

– se strecoara apoi lichidul, folosind tifon (pus in 2-3 straturi pentru a fi cat mai dens) sau o sita deasa

– tinctura astfel obtinuta se pune spre pastrare in sticle de culoare inchisa (recipientele sa fie din sticla, NU din plastic), in incaperi preferabil intunecoase si racoroase

Uz Intern:

– se dilueaza 2 lingurite tinctura, intr-un pahar (mediu) de apa; se beau 3-4 pahare/zi, pe stomacul gol (inainte de servirea meselor/gustarilor)

– cei care au interdictie la alcool, pot face astfel: dizolva tinctura fie in ceai fierbinte, fie in apa fiarta (tot fierbinte), apoi consuma ceaiul (apa) dupa 15-20 minute (in acest timp, alcoolul s-a evaporat)

Uz Extern:

– se aplica pe zonele afectate, cu ajutorul unui tampon de vata sau sub forma de comprese (pe tifon sau comprese sterile); tinctura aplicata va fi nediluata

– intr-o farfurie lata (marime mica), se pun 3-4 lingurite de tinctura si se lasa 1-3 ore la evaporat, pana cand se formeaza o compozitie omogena (care are o catitate foarte mica de alcool) – aceasta se aplica pe zonele afectate; tinctura se poate pune la evaporat si intr-o ceasca mica, insa alcoolul se va evapora mai greu/mai incet – cu cat suprafata este mai extinsa/lata, cu atat evaporarea va fi mai rapida


3) Uleiul din plante:

– florile se culeg pe vreme insorita, atunci cand proprietatile terapeutice sunt la puterea maxima si se pun intr-o sticla (NU din plastic), fara a fi indesate

– peste flori se toarna ulei, preferabil de masline, atat cat sa cuprinda florile, dupa care se lasa langa o sursa de caldura (soba, aragaz) timp de 14 zile; ideal este ca aceasta operatiune sa se faca vara, sursa de caldura fiind soarele

– se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa(NU din plastic), in incaperi intunecoase si racoroase

– in functie de planta folosita ca remediu natural, se pot inlocui florile acesteia cu planta intreaga

Uz Intern:

– se ia cate o lingura pe stomacul gol

Uz Extern:

– se aplica pe zonele afectate, in strat subtire, masandu-se bine pana intra in piele


4) Infuzia (ceaiul) din plante:

– se marunteste planta, cat pentru o lingurita

– peste aceasta se toarna o ceasca de apa fiarta (fierbinte)

– se lasa la oparit aproximativ un sfert de ora, se strecoara infuzia (ceaiul)

Uz Intern:

– se beau 2-3 cesti (medii) / zi


5) Crema din plante:

– se pun la topit 7 linguri de unt, intr-o cratita mica

– in untul topit si fierbinte, se pun florile uscate (care au fost macinate cu aparatul de macinat cafea) si se amesteca, de preferat cu o lingura/spatula de lemn

– compozitia se lasa deoparte 5-7 ore, apoi se pune din nou pe foc (foc mic), pana se topeste iar (nu se fierbe!)

– se strecoara prin tifon sau strecuratoare densa, in recipiente de sticla/portelan, care se vor pastra la frigider (bineinteles, dupa racirea totala a compozitiei)

– in functie de planta folosita ca remediu natural, se pot inlocui florile acesteia cu planta intreaga

Uz Extern:

– se ung zonele afectate, aplicand un strat subtire – se maseaza pana intra in piele


6) Cataplasma din plante:

– peste 5 lingurite de flori proaspete maruntite, se toarna o ceasca (medie) de apa calda (nu chiar fierbinte)

– se lasa acoperita timp de 1 ora jumate, pana compozitia va arata ca o pasta usor diluata

Uz Extern:

– se aplica pe zonele afectate si se acopera fie cu tifon, fie cu compresa sterila (in functie de aria zonei afectate)



Răspunsuri

  1. […] – se prepara la fel ca orice tinctura (in loc de o singura planta, se folosesc toate plantele mentionate puse impreuna) – vezi metoda de preparare aici […]

  2. […] le gasiti aici […]


Lasă un comentariu

Categorii