Postat de: eu | 13.01.11

Angelica – planta medicinala

Generalitati (Angelica – Angelica archangelica):

  • este o planta medicinala care creste in zonele montane, zonele stancoase si umede, la liziera padurilor si pe langa rauri; are frunze mari si lungi si flori de culoare alb-verzuie; mai este denumita si “iarba celor 7 ingeri”; este o planta rara, de aceea este ocrotita prin lege
  • se folosesc atat tulpina, cat si semintele si frunzele, dar in special se foloseste radacina-rizomii
  • dupa ce sunt culese, se pun la uscat de preferinta la soare sau in incaperi putin incalzite, in strat nu prea gros; cand sunt uscate, se pun in pungi din hartie; daca se doreste, uscarea lor se poate realiza nu doar in strat, ci si in manunchiuri (legaturi) nu foarte groase
  • principiile active ale plantei sunt uleiul volatil, acidul angelic, principiile amare, vitamina B1
  • calitatile si actiunile acestei plante sunt: antiseptica, digestiva, calmanta, carminativa, depurativa, diuretica, reglatoare a poftei de mancare, stimulent cerebral, tonic digestiv
  • actioneaza extern ca: antireumatic, analgezic, antiseptic
  • din pricina gustului foarte astringent, nu toata lumea o poate consuma cu usurinta
  • preparatele din aceasta planta realizate acasa sunt recomandate ca eficienta, insa la fel de eficiente sunt si preparatele (tincturi, ceaiuri, creme etc) realizate de producatorii autorizati in acest domeniu
  • pentru termeni necunoscuti, cautati aici

 

Variante de preparare (Angelica):

La oricare dintre preparate, se pot folosi separat fie doar radacinile, fie doar frunzele etc., fie toate partile plantei impreuna.

1) Pulberea din angelica:

– plantele culese si uscate se macina cu aparatul de macinat cafea

– se pastreaza fie in pungi din hartie, fie in borcane cu capac, bine inchise, in incaperi intunecate si racoroase

Uz Intern:

  • se iau 2-3 lingurite/zi

 

2) Tinctura din angelica:

– intr-un borcan de sticla (NU plastic) cu capac (inchidere ermetica) se pune o jumatate litru alcool rafinat de 50-70 grade, in functie de intensitatea dorita

– se adauga planta inca verde si maruntita, echivalent a 10 lingurite

– se pastreaza la macerat timp de 2 – 3 saptamani, in locuri calduroase, insorite

– se strecoara apoi lichidul, folosind tifon (pus in 2-3 straturi pentru a fi cat mai dens)

– tinctura astfel obtinuta se pune spre pastrare in sticle de culoare inchisa (recipientele sa fie din sticla, NU din plastic), in incaperi preferabil intunecoase si racoroase

Uz Intern:

– se dilueaza 2 lingurite tinctura, intr-un pahar (mediu) de apa; se beau 2-3 pahare/zi

Uz Extern:

– se aplica pe zonele afectate, cu ajutorul unui tampon de vata sau sub forma de comprese; tinctura aplicata va fi nediluata

 

4) Infuzia din angelica:

– se marunteste planta, cat pentru o lingurita

– peste aceasta se toarna o ceasca de apa fiarta (fierbinte)

– se lasa la oparit aproximativ un sfert de ora, se strecoara infuzia (ceaiul)

Uz Intern:

– se beau 2-3 cesti (medii) / zi


5) Crema din angelica:

– se pun la topit 7 linguri de unt, intr-o cratita mica

– in untul topit si fierbinte, se pun plantele (care au fost macinate cu aparatul de macinat cafea) si se amesteca, de preferat cu o lingura/spatula de lemn

– compozitia se lasa deoparte 5-7 ore, apoi se pune din nou pe foc (foc mic), pana se topeste iar (nu se fierbe!)

– se strecoara prin tifon sau strecuratoare densa, in recipiente de sticla/portelan, care se vor pastra la frigider (bineinteles, dupa racirea totala a compozitiei)

Uz Extern:

– se ung zonele afectate, aplicand un strat subtire – se maseaza pana intra in piele


6) Cataplasma din angelica:

– peste 5 lingurite de planta proaspata maruntita, se toarna o ceasca (medie) de apa calda (nu chiar fierbinte)

– se lasa acoperita timp de 1 ora jumate, pana compozitia va arata ca o pasta usor diluata

Uz Extern:

– se aplica pe zonele afectate si se acopera fie cu tifon, fie cu compresa sterila (in functie de aria zonei afectate)


Tratamente (Angelica):

Se spune ca doar anumite preparate sunt folositoare in anumite boli, insa oricare preparat din planta respectiva este eficient in cadrul aceleasi afectiuni, indiferent ca e vorba de tinctura, infuzie (ceai), pulbere, ulei etc.

In realitate, eficienta depinde de:

  • reactia la tratament a fiecarui organism in parte (fiecare reactioneaza diferit)
  • gradul de avansare a afectiunii/bolii (stadiul in care se afla boala)
  • perseverenta cu care se urmeaza tratamentul
  • reactiile adverse aparute pe parcursul tratamentului

La nevoie, vezi postarile “Variante de preparare (Angelica)”

________________________________________________________________________

Anxietatea

Astenia

Acneea

Astmul

Bronsita

Bulimie

Balonare

Contuziile

Ciroza

Constipatie

Diskinezia biliara

Depresia

Eczemele

Enterocolita

Febra

Gingivita

Guta

Hepatita

Migrenele

Nevralgiile

Reumatismul

Stomatita

Stresul

Tusea

Ulcerul

Atentionari speciale:

– inainte de folosirea plantei ca si tratament naturist, consultati si cereti parerea medicului de familie

– NU este indicata administrarea in timpul sarcinii si alaptarii

– Nu este recomandata expunerea la soare, deoarece planta da reactii de fotosensibilitate

– NU este indicata administrarea de catre persoanelecare sufera de diabet


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: