Postat de: eu | 14.01.11

Salvia – planta medicinala

 

Generalitati (Salvie – Salvia Officinalis):

  • este o planta medicinala care creste pe campii, povarnisuri, pasuni (“salvia salbatica”), iar “salvia de gradina” (salvia officinalis) putand fi cultivata si in gradinile proprii, necesitand locuri insorite; aceasta din urma are cele mai puternice calitati curative
  • creste intre 30-70 cm, sub forma de tufis, are flori de culoare violeta, grupate in ciorchini, iar frunzele au o sclipire argintie, cu perisori fini si albiciosi, fiind puternic aromate
  • se folosesc atat frunzele (culese inaintea perioadei de inflorire – mai-iunie), cat si florile (culese numai in zile insorite, deoarece doar in plin soare, planta dezvolta uleiurile eterice)
  • dupa ce sunt culese florile si/sau frunzele, se pun la uscat intr-o incapere intunecata si bine aerisita, in strat nu prea gros; cand sunt uscate, se pun in pungi din hartie, tot in incaperi intunecoase si uscate; daca se doreste, uscarea lor se poate realiza nu doar in strat, ci si in manunchiuri (legaturi) nu foarte groase, insa acestea trebuie atarnate/agatate pentru a se usca, nu lasate pe o suprafata plana (ca si in cazul straturilor)
  • principiile active ale plantei sunt uleiurile volatile (gasite in frunze), care cuprind: camfor, tuiona, borneol, cineol, terpene, substante estrogene, vitaminele A, C si B1 si mineralele Calciu, Magneziu, Potasiu, Fosfor, Cupru etc.
  • preparatele din aceasta planta realizate acasa sunt recomandate ca eficienta, insa la fel de eficiente sunt si preparatele (tincturi, ceaiuri, creme etc) realizate de producatorii autorizati in acest domeniu
  • calitatile si actiunile acestei plante sunt: tonica si revigoranta, diuretica, usor hipotensiva, antisudorifica, estrogenica, calmanta, astringenta, antiseptica, antiinflamatoare, digestiva, ajuta la eliminarea gazelor din intestine, stimuleaza pofta de mancare, participa la distrugerea microorganismelor, reduce inflamatiile; contine ulei esenţial, diterpene amare, flavonoide, acizi fenolici, taninuri
  • actioneaza extern ca: antiseptic, antiinflamator, calmant (reduce senzatia de macarime si usturime)
  • pentru termeni necunoscuti, cautati aici

 

Variante de preparare (Salvie):

1) Pulberea de salvie:

- plantele culese si uscate se macina cu aparatul de macinat cafea

- se pastreaza fie in pungi din hartie, fie in borcane cu capac, bine inchise, in incaperi intunecate si racoroase

Uz Intern:

  • se iau 3-4 lingurite/zi pe stomacul gol (inainte de servirea meselor/gustarilor)

 

2) Tinctura de salvie:

- intr-un borcan de sticla (NU plastic) cu capac (inchidere ermetica) se pune o jumatate litru alcool rafinat de 50-70 grade, in functie de intensitatea dorita

- se adauga planta inca verde si maruntita, echivalent a 10 lingurite

- se pastreaza la macerat timp de 2 – 3 saptamani, in locuri calduroase, insorite

- se strecoara apoi lichidul, folosind tifon (pus in 2-3 straturi pentru a fi cat mai dens)

- tinctura astfel obtinuta se pune spre pastrare in sticle de culoare inchisa (recipientele sa fie din sticla, NU din plastic), in incaperi preferabil intunecoase si racoroase

Uz Intern:

- se dilueaza 2 lingurite tinctura, intr-un pahar (mediu) de apa; se beau 3-4 pahare/zi, pe stomacul gol (inainte de servirea meselor/gustarilor)

Uz Extern:

- se aplica pe zonele afectate, cu ajutorul unui tampon de vata sau sub forma de comprese; tinctura aplicata va fi nediluata

- intr-o farfurie lata (marime mica), se pun 3-4 lingurite de tinctura si se lasa 1-3 ore la evaporat, pana cand se formeaza o compozitie omogena (care are o catitate foarte mica de alcool) – aceasta se aplica pe zonele afectate; tinctura se poate pune la evaporat si intr-o ceasca mica, insa alcoolul se va evapora mai greu/mai incet – cu cat suprafata este mai extinsa/lata, cu atat evaporarea va fi mai rapida

- se poate folosi ca si gargara


3) Uleiul de salvie:

- florile se culeg pe vreme insorita, atunci cand proprietatile terapeutice sunt la puterea maxima si se pun intr-o sticla (NU din plastic), fara a fi indesate

- peste flori se toarna ulei, preferabil de masline, atat cat sa cuprinda florile, dupa care se lasa langa o sursa de caldura (soba, aragaz) timp de 14 zile; ideal este ca aceasta operatiune sa se faca vara, sursa de caldura fiind soarele

- se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa(NU din plastic), in incaperi intunecoase si racoroase

Uz Intern:

- se ia cate o lingura pe stomacul gol

Uz Extern:

- se aplica pe zonele afectate, in strat subtire, masandu-se bine pana intra in piele


4) Infuzia de salvie:

- se marunteste planta, cat pentru o lingurita

- peste aceasta se toarna o ceasca de apa fiarta (fierbinte)

- se lasa la oparit aproximativ un sfert de ora, se strecoara infuzia (ceaiul)

Uz Intern:

- se beau 2-3 cesti (medii) / zi


5) Crema de salvie:

- se pun la topit 7 linguri de unt, intr-o cratita mica

- in untul topit si fierbinte, se pun florile uscate (care au fost macinate cu aparatul de macinat cafea) si se amesteca, de preferat cu o lingura/spatula de lemn

- compozitia se lasa deoparte 5-7 ore, apoi se pune din nou pe foc (foc mic), pana se topeste iar (nu se fierbe!)

- se strecoara prin tifon sau strecuratoare densa, in recipiente de sticla/portelan, care se vor pastra la frigider (bineinteles, dupa racirea totala a compozitiei)

Uz Extern:

- se ung zonele afectate, aplicand un strat subtire – se maseaza pana intra in piele


6) Cataplasma de salvie:

- peste 5 lingurite de flori proaspete maruntite, se toarna o ceasca (medie) de apa calda (nu chiar fierbinte)

- se lasa acoperita timp de 1 ora jumate, pana compozitia va arata ca o pasta usor diluata

Uz Extern:

- se aplica pe zonele afectate si se acopera fie cu tifon, fie cu compresa sterila (in functie de aria zonei afectate)


Tratamente (Salvie):

Se spune ca doar anumite preparate sunt folositoare in anumite boli, insa oricare preparat din planta respectiva este eficient in cadrul aceleasi afectiuni, indiferent ca e vorba de tinctura, infuzie (ceai), pulbere, ulei etc.

In realitate, eficienta depinde de:

  • reactia la tratament a fiecarui organism in parte (fiecare reactioneaza diferit)
  • gradul de avansare a afectiunii/bolii (stadiul in care se afla boala)
  • perseverenta cu care se urmeaza tratamentul
  • reactiile adverse aparute pe parcursul tratamentului

La nevoie, vezi postarile “Variante de preparare (Salvie)”


Anxietatea

Aftele

Astenia

Acneea

Alzheimer

Astmul

Anemia

Amigdalita

Bronsita

Contuziile

Celulita

Candidoza

Diskinezia biliara

Detoxifierea organismului

Diareea

Dismenoreea

Depresia

Diabetul

Eczemele

Febra

Faringita

Gingivita

Hipertensiunea

Hiperhidroza (transpiratia excesiva)

Leucoreea

Parul gras

Parul uscat

Sterilitatea feminina si masculina

Stomatita

Stresul

Tenul gras

Tenul uscat

Ulcerul

Vaginita

Carenta de Vitamine/Minerale


Atentionari speciale:

- inainte de folosirea plantei ca si tratament naturist, consultati si cereti parerea medicului de familie

- NU este indicata administrarea in timpul sarcinii si alaptarii


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Categorii

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 123 other followers

%d bloggers like this: